首页 炎德英才大联考答案
  • 炎德英才大联考 长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2历史答案

    -

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(八)8政治答案

    推进政务公开,坚持以公开为常态、不公开为例外原则,推进决策公开、执行公开、管理公开、服务公开、结果公开。完善政府信息公开制度,拓宽政府信息公开渠道,进一步明确政府信息公开范围和内容。(1)结合材料一,运用政治与法治的相关知识,谈谈怎样才能实现科学立法、严格执法、公正司法、全民守法。(12分)(2)结合材料二,运用法治政府的相关知识,谈谈全面推进政务公开的意义。(9分)

  • 炎德英才大联考 长沙一中2024届高三月考试卷(一)地理试题答案

    19.阅读图文材料,完成下列要求。(16分) 距今100多万年前,黄河流域内只有一些互不连通的湖盆, 各自形成独立的内陆水系;此后,随着青藏高原的强烈抬升,我 国地势从西低东高演变为西高东低,以及青藏高原大范围冰川 的出现,为黄河的贯通和形成创造了条件。末次间冰期气候变 暖,流域内古湖泊水位升高向东溢流并不断下切,最终将各自 独立的内流水系连通,黄河得以形成。由于流经黄土高原,黄 河挟带大量泥沙到达下游,河床淤高,成为悬河。历史上,悬河 决口、改道频发。新中国成立70年来,大规模的综合治理让黄 河从“三年两决口、百年一改道”实现了岁岁安澜。下图示意黄 河流域分布。

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(八)8政治答案

    解题策路解析:解答2答案:①用联系的观点看问题,融通不同资源,实现综合分析说明主观题大多要求分析说明管民、合材料分创新。②树立正确的思想意识,坚定文化自信,③坚持依据、原因、意义等。解题时要注意:认真阅读、分版讲,为了普遍性与特殊性的辩证统一,既认同本民族文化又要尊材料;审清设问,明确指向和规定性;找准材料与地材家国有电重差异,促进文化的交流与文化交融。④用发展的观点看向题,实现中华优秀传统文化的创造性转化与创新性的结合点,做到观点与材料的有机统一】合给分折说明类问题主是按以下思路造行:家以教育当地党解析:本题为启示类主观题,需要调用《哲学与文化》的知发展。指医市支和识及各方施,取得识,谈谈2022年冬奥会在传承代秀传统文化方面给我们归教材,确认知识(细化知识要点并确认)。以这题反。”中心与教材联系,找出材料与一2.答案:①带来的启示。回答此题需要准确调用哲学原理,并结合材、第三步,紧扣题意,合理作答。通常,我们只要将教材中提供文料进行分析。“冬奥会上的传统元素不是孤立的,亦不是基本原理与材料一一对应,用理论分析材料即可化,保割裂的,而是同奥林匹克精神巧妙地融合在一起”,可联系质的2联系的普遍性;“文化不是为了取悦别人,不必刻意迎合谁题型纠错③开月的审美口味,而是要保留自己的个性”,可联系矛盾普遍性与特殊性的辩证关系,“如果一味地趋同,太重模仿,只会解谷分折说明类主现题,客易犯的错误是不知生。化获迷失了自己”,可联系用发展的观点看问题,“感受蕴藏在著老,状乏理辑性,大关是题中给出的包只充国食大,解析文化背后的中国精神和中国理念,这体现了作为东道主国就要认真总结材料给出的信息司时还复注意透过灵关知家的从容与自信”,可联系意识作用、文化自信等。识本度,不要筒单斑括材料,答案应具有针对性,质生活3答案:“撒桶并点”的探索属于逆向思维。逆向思维有利清断、层次分明、语言规范,切不可答非所间,偏离题意合小于思维的创新,只有思维创新才能避免思维僵化,才能产山生创新成果,“撤桶并点”就是运用了逆向思维的创新性,真题导印系为S市的垃圾分类工作提供了更优化的解决方案。逆向答案:矛盾双方既相互排斥,相互对立,又相互依赖,相渗透并在一定条件下相互转化,由此推动事物的变化文思维必须合“理”,必须合乎事物发展的规律,“撤桶并点”障的做法深刻地把握了事物的内在联系从而获得了成功。展。在我国经济发展过程中,市场统一和市场分制是解析:本题的设问主体为“S市”,需要调用“提高创新思维能立统一的关系。基于矛盾固有的两个基本属性,(中共力”的有关知识,分析S市在垃圾分类工作中探索“撤桶并央、国务院关于加快建设全国统一大市场的意见坚持点”获得成功的案例对我们的启示。解答时,考生应首先结破并举,破壁全抓统一,旨在创造条件推动市场分割向市合材料提取信息,然后根据材料调动教材相关知识,坚持理场统一的转化,由此推动我国经济发展。论与材料相结合。“按常理,垃圾分类后应该需要更多垃圾解析:本题需要调用对立统一的有关知识,说明建立统箱才对,S市却反其道而行之,开始探索‘撒桶并点”,可联大市场要坚持立破并举的理由。回答此类问题一般按系“撤桶并点”的探索属于逆向思维。“这一探索表面看上去“必要性十重要性十意义”作答。“市场统一和市场分割是简单的‘减法’,背后却包含着更多‘加法”,可联系逆向思是对立统一的关系”,可联系矛盾双方既相互排斥,相王维的做法,必须合“理”,必须合乎事物发展的规律。几年的实践证明,通过“撤桶并点”,S市的环卫压力减轻了,市民素对立,又相互依赖、相互渗透。“《中共中央、国务院关于质提高了,城市形象也实现了大幅提升,可以联系逆向思维加快建设全国统一大市场的意见》坚持立破并举,破壁生的意义,有利于思维的创新抓统一”,可联系矛盾双方在一定条件下相互转化,由此推动事物的变化发展。题型19高考非选择题型分析说明类主观题题型训练1.答案:①群众路线是我们党的根本的领导方法和工作方题型特点法,我们党的群众路线的基本内容是:一切为了群众,分析说明类主观题大多以时政材料为背景,考查考生切依靠群众,从群众中来,到群众中去。②村党支部,国调动和运用知识、分析和解决问题的能力。其特点是:一、有企业通过赞助农村青年读大学计划,以教育扶贫的方从背景材料看,大多以体现党和国家的重大方针政策和事式帮助农村脱贫致富,坚持一切为了人民,全心全意从关国计民生的持续性热点为背景,与学生的实际情况和社会生活紧密结合,以引导学生关注国家大事和社会热点,具民服务,把群众的需求放在第一位。③在党组织的领导有一定的政治教育性和引导性;二、从设问看,试题一般从下,在政府、返乡大学生、广大农户以及各方面各部门“说明了什么”“结合材料…分析说明”“说明为什么…”共同努力下,找到了切实可行的脱贫措施,取得了脱贫氨“说明如何坚持(体现)…”等角度设问,具有一定的针对富的胜利,这是党在依靠群众,发挥群众的智慧和力量性和限制性充分发挥群众的积极性、主动性和创造性,做到了从称思想政治参考答案/28中来,到群众中去。

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(八)8政治答案

    条电黎钉中,致新于车火发电环红的电力一202佳我可买能源发电装机容量及占比:中,(单位:万千瓦)(%)1400005012000040之1000003080000600002040000102000000201320142015201620172018201920202021年份)2012风电☑水电光伏发电生物质发电可再生能源装机占比(%)注:202年在全国可再生能源装机达到12130万千瓦,其中,水电36800万千瓦水电风电3650万千瓦、先伏发电39300万千瓦、生物质发电4100万千瓦,可再生式化能源装机占比47.3%。)在依据以上信息可以推断出进入新时代以来,我①煤炭等高碳产业向清洁、绿色的方向发展】②能源结构向低碳转型取得显著成效③致力于实现人与自然和谐共生的现代化④实现了经济发展方式的转变.①④D.③④6年年开会,岁岁不同。被保定市徐水区小寺各庄百姓誉为村“两会”的党员、村民A①②B.②③代表会,自1998年以来已经成了村里的惯例。村集体经济如何更快发展,百姓如而增加收人,未来发展的方向等大事,都要拿到“两会”上通报,商定办法。村里的各项事务得到有序推进,被评为全省优秀示范村、市级文明村。此举彰显了琴A.中国共产党的领导是社会主义民主政治的本质属性点B.丰富自治途径,发挥社会主义民主政治的独特优势C.基层民主是发展我国社会主义民主政治的基础性工程林合D.凝聚起干部群众政治合力,以党内民主带动人民民主2023年1月31日,保定市政协士四届三次会议举行大会发言,8份口头发言,24份书面发言,内容涉及保定市经济社会发展的方方面面,内容丰富,分析透彻,建议到位,充分表现了委员肩负起担当、履行好职责的决心和信心。为在中国式现代化新道路上建设一个高品质有韧性的现代化新保定贡献政协智慧和力量。材料表明个政协聚焦民生福祉,助力经济社会发展②政协聚焦改革大局履行了政治协商职能转至③政协是地方国家机构体系中的重要组成部分【港、☑@政协在国家治理体系中发挥着重要作用业积A①②B.①④8②③D.③④巷口2023年2月以来,保定市公安交警在市主城区现场查处交通违法开展温情执法,推行“十不罚”,只对当事人进行温情提示、告知教育、督促其进行整改;实行“首违教有”,限期改正,二次违法处罚,营造了文明和谐有序的道路交通环境。此举心运用法治思维和法治方式提升基层治理能力必把以人民为中心的发展思想落到工作实处出者③实现政府管理和服务方式创新,打造智能高效的政府.器点是行6公日料④只有通过良法善治才能提升执法司法的公信力用,净样合滑A.①②B.①③C②④代)由取因高三政治试题第2页(共6页)

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    https://www.treehugger.com/men-shopping-habits worse-climate-women-5194354文章大意:本文是一篇说明文。文章主要介绍了瑞典的一项新研究,研究表明男性的消费惯比女性的消费惯对地球的危害更大。l2.B细节理解题,根据第三段内容Curiously,there were no differences in the carbon footprintsof men's and women's diets.,which are also carbon-intensive foods.可知,男女选择的食物都是碳密集型的。13.D细节理解题。根据第四段中的Instead,she expressed surprise at the fact that more studieshaven't been done on gender differences in environmental impact.可知,她对没有更多关于环境影响中性别差异的研究表示惊讶。l4.C推理判断题。根据倒数第二段中的They found that only switching to plant-based dietsand train-based holidays can reduce emissions by40%.可知,人们仅仅通过改变饮食和出行方式就可以减少碳排放,因此减少碳排放是不难做到的。15.D主旨大意题。文章主要介绍了一项新研究,研究表明男性的消费惯比女性的消费惯对地球的危害更大,由此推断D选项可以概括全文内容。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分】https://www.studyfrenchspanish.com/language-learning-methods/文章大意:本文是一篇说明文。文章主要介绍了学好一门外语的有效方法,比如要制定明确、短期的目标;要分解学材料;不要忽略听说等技能。16.C本段内容是介绍如何确定自己的学目标,而且空前内容是建议人们要避免制定简单的目标,因此推断C选项“你的目标需要尽可能精确。”符合语境,提示信息gol。17.D空前是让人们从两种情况中选择其一,因此推断设空处应该是对前句内容的回答,故判断D选项“当然,如果你猜对了;它是第一个。”可以承接上文,对上文内容做出回答。18.A本段内容是建议人们要用你所学的那种语言进行思维,故A选项“学会用外语思考。”内容符合语境。19E空后内容建议人们“要想说流利的外语,就要去试着用相关的语言进行思考”,根据bt表示的转折关系可以推断用英语思考不容易做到,因此E选项“用新的语言思考一开始可能是有挑战性的。”符合语境,可以承接上下文。20.G空前提到说和听的技能虽然很难掌握,但是在我们的生活中更有用,因此判断G选项“毕竟,我们大多数人学外语是为了实用。”可以承接上文。第二部分语言运用共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)https://www.chickensoup.com/newsletter/235590/a-changing-tradition?utm source=CSS:Email&utm medium=Bulletin&utm campaign=daily3-story-3文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者小时候经常和姐姐打架,但是后来姐妹两个成为了好朋友的一段经历。2l.D考查名词。根据文章未句The baby bottle incident became a family joke可知,当时姐姐是在指着作者的婴儿瓶说话。22.A考查名词。根据末段出现的fighting可知,姐妹两个从那时起就开始了彼此间的争斗。23.B考查形容词。根据空前内容I weighed just under six pounds以及空后Bigger可以断定作者一直比姐姐个头小。24.D考查形容词。根据并列的bigger和more aggressive判断设空处应该填同类的形容词,tough意为“气人粗暴的,严厉的”。25.B考查动词。根据下文内容可知,作者都要服从姐姐的命令,因此选B,direct意为“指导、指示、命令”。

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(三)2英语答案

    70.for。考查固定搭配。thankful for sth意为“感激某事”。

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    染,贫瘠的土壤、昆虫,甚至车祸都会增加树木的损失。现在,气候变暖使树木的生活更加艰难28.B推理判断题。根据第三段的内容可知,尼古拉斯·约翰逊(Nicholas Johnson)是西雅图城市公园的树木专家。他说,如果气候继续变暖,“我们将会有很多树木死亡。”“在高温下.”他说·“树会变得虚弱一就像人一样。”即此人感到担忧。29.A细节理解题。根据第五段的内容可知,David Nowak是美国林务局的科学家。他说:“问题不是渐进的变化。正是这些水太多、水太少、风太多和强风暴的极端变化导致了这些快速变化。”即这些变化太突然了。30.C推理判断题。根据最后一段的内容可知,随着气候变化,研究人员还担心许多城市将失去新种植的树木一在10到20年内成为大树。即研究人员关心城市的小树。31.D主旨大意题。根据第一段的内容可知,文章谈论的话题是气候变化导致城市树木生存闲难。现在,气候变暖使树木的生活更加艰难。2016年至2021年期间,华盛顿州西雅图市的一份报告称,该市失去了约255公顷的树木覆盖。D本文是一篇说明文,题材为绘画艺术类。尽管《蒙娜丽莎》是世界上最著名的画作之一。这幅著名的达芬奇画作收藏在卢浮宫,并受到可靠的安全保护,然而在2022年5月,一名愤怒的抗议者仍然向这幅画投掷了一些蛋糕。32.D词义猜测题。根据此处前后文的内容可知,这幅著名的达芬奇画作收藏在卢浮宫,并受到可靠的安全保护,然而在2022年5月,一名愤怒的抗议者仍然向这幅画投掷了一些蛋糕此处1ob的意思是“投掷”,与cast是同义词。33.B推理判断题。根据第二段的内容可知,这名36岁的男子伪装成一位坐在轮椅上的老人·突然,他从轮椅上跳了起来。他试图打破这幅画的保护玻璃。即想毁掉这幅画。34.A细节理解题。根据第三段的内容可知,当此人被带出来时,他喊道:“有人正在破坏地球…艺术家们应该为地球着想!所有的艺术家都在思考地球。这就是我这么做的原因。”即他强烈反对艺术家。35.C细节理解题。根据第五段最后一句的可知,两年后,佩鲁贾被抓获,这幅画在被找回后闻名于世。第二节本文是一篇说明文,题材为园艺类。文章谈论的话题是如何在春天购买花园幼苗。许多园丁不是从种子开始种植他们的植物。相反,他们购买幼苗。36.D根据前面的内容可知,许多园丁不是从种子开始种植植物的。相反,他们购买幼苗·也称为幼苗或“开始”。此处承接上文,意思是:这些是在苗圃里生长的植物。37.A此处是本段的主题句:第一步是找到一个好的苗圃。后面谈论的是苗圃的内容:-·个好的园丁会问苗圃是否看起来像自己种植植物。38,E根据前面的Next,before buying a grouping of seedlings,feel the soil可知,接下来,在购买一组幼苗之前,用手模一下土壤。此处承接上文,意思是:它应该是潮湿的,但不能被淹没或坚硬。根据前面的Loktoifthere has been damage from the wind or sun可知,看看是否有风或太阳造成的损环。此处承接上文,意思是:受损的植物需要时间来修复。39.C根据前面的Finally,havepln when buyin8pan可知,最后,在购买植物时-定要有计划。此处承接上文,意思是:对园丁有帮助的东西是他们花园的简单图画。40.G第三部分第一节本文是记叙文,话题是个人经历类。作者讲述了自已收养一只仓鼠的经历。这只仓鼠在笼子里一4一

  • 炎德英才大联考湖南师大附中2024届高三月考(六)英语试题及答案

    系上下文,此处继续表达学语言对作者的影用今”考查固定搭配a world o许多个(认知),可推知enrich“充实,使丰富”最奥合语义。故选B。、第七处:positively→Dositive考查形容词。句意:它还能放松我的头脑,创造积极的感觉和印象,让我忘记任何挑战。形容词修饰名词作定语,feeling“情感”为名词,所以前面用形容词iv第八处:confident-→confidence考查名词。句意:游球增强了我的信心。my为形容词性物主来修饰,故将positively改为positive。代词,后应接名词,而confident是形容词,故将confidenti改为confidence。.第九处:测除b©en考查语态。何意,它给我的学和生活带来了许多变化和好处。分析可知,it此处指游泳运动,游泳运动带给我许多变化,语态应用主动语态,故副除ben。第十处:benefitbenefits考查名词复数。句意同上。benefit为可数名词,结合“many changesand”可知,and作为并列连词,所以此处用复数名词。故将benefit改为benefits。第二节书面表达(满分25分)1.本文为欢迎词,需要突出欢迎词的语言风格;2.注意时态和人称的合理运用:欢迎词一般采用第一,第二人称,时态以一般现在时态和一般将来三段式,首段表示欢迎:第二段介绍交流节活动安排,并减邀对方分享英国茶文化:第三段结束时态为主3.语,表达美好愿望。Good evening,everyone!I'm Li Hua.On behalf of my school;I'd like to extend the warmestOne possible version:welcome to our dearest friends from Rossell School.Thank you for travelling a long way to attend thefirst Tea Culture Exchange Festival,which will definitely promote the relations between our twoThe festival will begin with a lecture about the long history of Chinese tea,from which you willschools.have a deep understanding of/gain an authentic insight into tea cultivation and production.Next,whatyou can't miss is a tea art performance,followed by an exhibition of different teacups.After that/Subsequently,we sincerely invite you to share the long and unique British tea culture with us.I do hope you can have fun here and find the trip meaningful/rewarding.Thank you!《所力村料】M:We have to find a parking space.Let's drive around the block one more time.Did youText 1say the restaurant has no off-street parking at all?W:None.I checked it.Look,there's a space.M:You have to go now,Judy,or you'll miss your flight.It's an hour's drive to the airport.Text 2W:I'm leaving.Don't forget to water my flowers.Just a minute.Where's my ticket,Dad?Text 3ounote from our neighbor.They thank us for visiting them last wM:Laura,what's in the mail box?er next Friday.

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(三)2英语答案

    【命题立意】该语篇讲述了航天员邓清明坚持不tums to sit on the nest to keep the eggs warm.57.PBL.By working in groups(to communicate and63.because懈,终于圆梦太空的故事,旨在引导学生勇于追逐知,它们轮流守护着蛋。故填ums。discuss the possible ways)./..【解析】考查连词。分析题干句子成分可知,此梦想,坚定信念、坚持不懈。本题主要考查学生的52.rapidly【解析】细节理解题。根据第四段and then处需填连词because,,表示原因。结合句意可阅读理解能力,包括细节理解、推理判断和归纳概【解析】考查副词。分析题千句子结构可知,此students think of ways to solve the problems并结知,它很可爱和害羞,可能是因为它是个“女括等。处应填副词。根据第三段They grew rapidly.可合图表内容可知第一问答案。根据最后一段孩”。故填because.44~48 FCADB知,小鸵鸟长得非常快。故填rapidly。After that,work in groups to communicate and64.out44.F53.hidediscuss the possible ways to solve the problem.【解析】考查副词。此处是固定搭配come out。.结合句意可知,当她饿了的时侯才会从标藏的【解析】结合上下文可知,此处连接上下句,表示【解析】考查动词。分析题干句子结构可知,此可知第二问答案。转折。故选F。处应填动词。根据最后一段Ostriches don't58.It's a problem that is related to the students and小房间出来。故填out。65.she45.cneed to hide often..可知,当鸵鸟恐惧的时候根本may appear in our own life or in the future.【解析】根据第二段内容可知,此处表达当孩子没必要躲藏。故填hide。【解析】细节理解题。根据第五段Then,finda【解析】考查代词。分析题千句子成分可知,此处需填代词,作主语,指代蛇。结合句意可知发现电器出现异味时,不要触碰,让成人去关【命题立意】该语篇讲述了鸵鸟的一些生活惯,旨real-world problem that is related to the students蛇陪伴着“我”,从地藏身的地方静静地看着闭。选项C中的it与前一句的i都指代第二句在引导学生关注大自然,关爱野生动物。此题考查and may appear in their own life or in the future“我”。故填she。中的an electrical appliance(设备)。故选C。学生在阅读过程中获取信息、分析信息和转述信息可知答案。的能力。五个答案涉及动词、名词、形容词和副词。59.I prefer PBL.Because I can leamn to solve prob66.an46.A【解析】根据第四段内容可知,此处需概括段落54.Students.lems on my own./..【解析】考查冠词。分析题千句子成分可知,此处需填不定冠词an。结合句意可知,现在“我”标题,表达孩子们需要知道逃生路线。故选A。55.Working in teams,speaking and written commu-【解析】开放性试题。言之有理、表达正确即可。47.Dnication./Critical thinking and problem-solving【命题立意】该语篇介绍了基于问题的学是一个饲养它们的专家。故填an。67.that/which【解析】根据上文Don'trun around if clothingabilities,and using different subjects./...(problem-based learning)这一学方法,旨在引56.How did PBL develop?/What is the history of导学生掌握灵活的学方法,勤学善思。本题【解析】考查关系代词。分析题干句子成分可catches fire..可知,当衣服着火后不要跑,跑会让知,此处需填定语从句关系词。先行词是物,在PBL?/...考查学生理解语篇、对信息进行获取与梳理、问题更糟糕。此处是对段落标题进行解释说从句中作宾语,关系词使用that/which,结合句明。故选D。57.PBL.By working in groups(to communicate and概括与整合以及描迷与阐述的能力。意可知,“我”喂它们在网上买的叶子。故填48.Bdiscuss the possible ways)./...八、词语运用(每小题1分,共20分)that/which。58.It's a problem that is related to the students and60.about61.are62.as【解析】根据下文It can cause further injury.并结may appear inourown lifeor in the future68.or63.because65.she合选项可知,It指代在烫伤处数冰块。故选B。64.0ut【解析】考查连词。分析题干句子成分可知,此59.I prefer PBL.Because I can learn to solve prob-51.turns66.an67.that/which68.or49.ny50.heavy处需填并列连词。结合句意可知,它们不需要lems on my own./...69.by52.rapidly53.hide任何的食物或水。故填0r。54.Students60.about49.f1y69.by【解析】细节理解题。根据第二段Problem-based【解析】考查介词。此处是固定搭配leam【解析】考查动词。分析题千句子结构可知,此【解析】考查介词。此处是固定搭配by itselflearning is a student-centered method.可知答策。about。结合句意可知,养宠物是放松以及学处应填动词。根据第一段Although ostriches结合句意可知,每只蝴蝶靠自己完成羽化。故55.Working in teams,speaking and written commu分享和责任的好方法。故填about。cannot fly,these African birds can run quite fast.nication./Critical thinking and problem-solving填by。61.are可知,蛇鸟不会飞。故填y。70.to collect 71.was walking/walkedabilities,and using different subjects./.【解析】考查动词。分析题千句子成分可知,此50.heavy72.first73.himself74.carefully【解析】细节理解题。根据第二段working in处需填be动词,主语是animals。结合句意可【解析】考查形容词。分析题干句子结构可知,77.were offeredteams,speaking and written communication,crit-75.finest 76.set知,有些年轻人更愿意饲养一些不同寻常的动此处应填形容词。根据第二段That's24 times78.tearsical thinking and problem-solving abilities,and79.happiness物作为宠物。故填are。as heavy as a chicken egg.可知,驼鸟蛋是鸡蛋70.to collectusing different subjects in daily life可知答案。62.as的24倍。故填heavy。【解析】考查动词不定式。分析题干句于成分可56.How did PBL develop?/What is the history of【解析】考查介词。此处是固定搭配as…as。51.turs知,此处需填动词不定式。结合句意可知,乔治PBL?/...结合句意可知,蛇已经长得和“我”的赂牌一样的母亲让他去田里收集一些干木头用来烧火。【解析】考查名词。分析题干句子结构可知,此【解析】归纳概括题。根据第三段的内容可知处应填名词复数。根据第二段Then they take长。故填a5。故填to collect。.本段内容是介绍PBL的历史发展。3233扫描全能王创建

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    something else.My mother wanted me to be a journalist,but I didn't think it was right for me.I didn't know what to study at university.I was good at lots of science subjects,includingPhysics and Maths,but I also loved entertaining people and I was good at Art.In the end,Iwent to a film school where I studied lighting,special effects,how to use a camera...all that!It was there that I started to think about working in the video game industry.People also ask me what I like best about being a video game writer.Well,the money is【高二英语·参考答案第4页(共6页)】·23-506B·good and it's quite exciting.Just last night,for example,I was at a big dinner where theywere giving prizes for new games.But what I love most is the fact that I get on so well witheveryone in the company.That's what makes my job so much fun.第二节到此结束。现在,你有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。听力部分到此结束。试题答案1~5 BABCC 6~10 ABACB 11~15 CCAAB 16~20 BCAAC21~23 BDC 24~27 DAAB 28~31 ADBC 32~35 DCAB 36~40 CGAFE41~45 BADBA 46~50 ACBCD 51~55 CDBAD56.to share 57.translation 58.is 59.photos 60.widely61.after 62.an 63.is learning/has been learning 64.organized 65.which写作第一节参考范文:Dear David,How are you doing?I am writing to sincerely invite you to participate in the barbecue par-ty to be held at my house this weekend.As far as I know,it is your wish to experience Chinese barbecue personally.As a result,you are the first friend to be on the list of the guests I invite the moment I made the plan forthe party.What's more,I have prepared varieties of delicious barbecue ingredients,whichwill make your mouth water.Besides,what you should be kept informed of is that the partywill begin at 6:00 pm this Saturday at my home.Would you be so kind as to accept my invitation?I am looking forward to your reply.Yours,Li Hua第二节参考范文:Jacob and his parents ran there and found the key.Once they opened the door,theyheard a weak"help...".It led them to the living room,where they saw Mrs Jacobson lyingon the couch.She looked frail as if she had not eaten anything for days.Having been told thatshe fell down three days before and could hardly move,the family immediately helped warmand feed the shaking and starving lady.They then called an ambulance and accompanied her tothe hospital until Adam's arrival.As soon as Mrs Jacobson felt better,she came up to Jacob's trailer with Adam.MrsJacobson conveyed her appreciation for their timely help.She said that she had decided to【高二英语·参考答案第5页(共6页)】·23-506B·spend the rest of her days together with her son in New York.Jacob and his parents weredelighted with Mrs Jacobson's decision.However,what Mrs Jacobson said in the followingminutes did shock the poor family.Mrs Jacobson announced to gift her big house to them sothat they didn't have to live in the trailer any more.Happily,Jacob and his parents were morethan grateful for Mrs Jacobsc

  • 炎德英才大联考湖南师大附中2024届高三月考(六)英语试题及答案

    全国100所名校高三AB测试示范卷教学B.Quality of pitying others.札记C.Chance of challenging authorities.D.Wonderful achievements in school.【答案与解析】一项新的研究表明,做家务可能会提高孩子的大脑活动能力,帮助孩子们在学校取得成功。21.C根据第1段第1句中的Kids can boost their brainpower和最后一句中的housework could have benefits forchildren's executive functioning可知,做家务可以改善孩子们的脑力,对孩子的执行能力有好处。22.A根据第2段内容可知,这项新研究的数据主要侧重性别和年龄两个要素。23.B根据下文中的making a meal or cooking for others is linked to better working memory and the ability to thinkbefore acting可知,经常做家务的孩子在生活的其他方面很可能会“更好”,比如学业或者解决问题的能力方面。24.D根据第4段最后一句可知,执行能力发展上的损害或延迟可能导致自律、制订计划和解决问题的能力等方面出现困难,而且会影响以后的阅读和数学能力,并会影响儿童后期的学成绩。反之可推出,执行能力强可以使孩子在学校有优秀的表现。第三部分语法填空(共10小题;每小题3分,满分30分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。In recent days,a lacquered plate 25 (decorate)with dragon patterns,unearthedfrom the Western Han Dynasty tomb of the Marquis of Haihun,26 (put)on display at an exhi-bition in the Jiangxi Provincial Museum.In addition 27 the plate,seven pieces of lacqueredwoodware from the tomb are also on display.A total of 960 pieces or units of lacquerware,mainlylacquered plates and lacquered eared cups,were included in the 28 (one)group of items for res-toration and over 100 items have been 29 (full)restored so far.The lacquerware decoration ofthe Western Han Dynasty is rich in content,including patterns 30 (feature)animals,geome-try,natural landscapes,plants and story characters.Yang Jun,a researcher who led the excavation (work at the tomb,said the Western HanDynasty was the "31 (gold)age"in the history of China's lacquerware craft,and the items ondisplay are a clear proof of the glory of Chinese lacquer art."They filled in the gap in 32 archeo-logical history of lacquerware discovery in large 33 (tomb)in the middle and late Western HanDynasty.He added that more than 3,000 pieces of lacquered woodware were found in the tomb,of34 over 1,100 are relatively well preserved.【答案】25.decorated26.has been put27.to28.first29.fully30.featuring3l.golden32.the33.tombs 34.which【24G3AB·英语-WYB-必考-SX)

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    全国©0所名校高三月考卷教学early 20th century that female artists 62 (play)laosheng-elderly male roles-became common-札记place.Meng was among the best-known laosheng 63 (perform).Ji Pei,the director of DongHuang,said:"This stage drama not only interprets the legend of Meng Xiaodong,but also shedslight on the survival 64 emotional lives of independent women,combining the beauty and charmof Peking Opera.No wonder audiences 65 (attract)by its success.56.which/that 57.oldest 58.after 59.joined 60.known 61.initially 62.playing 63.performers64.and 65.are attracted第四部分写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是复兴中学英语角负责人李华,你校计划举办英语辩论赛,请你根据以下信息给某国际学校外籍教师Jenny写一封邮件,邀请她来做评委。English debate competitionTopic:Is dressing well important to one's life?Time:9:00 am-12:00 noon,28 OctLocation:Classroom 305Number of candidates:20注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在相应位置作答。Dear Ms Jenny,With best wishes.Yours,Li Hua【答案】One possible version:Dear Ms Jenny,I'm Li Hua,who is in charge of the English Corner of Fuxing Middle School.I'm writing to invite you to be a judge at our English debate competition to be held in Classroom 305 in our schoolon October 28.It will start at 9:00 am and last for three hours.Twenty students will debate the given topic-Is dressing well important to one's life?I'm wondering if you would accept our invitation.I am looking forward to your reply.With best wishes.Yours,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Two men,both seriously ill,occupied the same hospital room.One man was allowed to sit upin his bed for an hour each afternoon to help drain (the fluid from his lungs.His bed was next【24.G3YK(新高考)·英语-BSD-必考-FJ】

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(三)2英语答案

    2023~2024学年度湖北省部分学校九年级调研考试英语试卷湖北省新中考命题研究深题组亲爱的同学,在你答题前,认真阅读下面的注意事项:1.本试卷由第I卷(选择题)和第Ⅱ卷(非远择题)两部分组成。全卷共12页,八大题,满分120分,考试用时120分钟。答题前,先将自己的姓名、准考证号英写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码沾贴在答题卡上的指定位置。2.答题前,请将你的姓名、准考证号填写在“答题卡”相应位置,并在“答题卡”背面左上角填写姓名和座位号。3.答第I卷(选择题)时,选出每小题答案后,用2B铅笔把“答题卡”上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用禄皮擦干净后,再选涂其他答案。答在“试卷”上无效。4.答第Ⅱ卷(非选择题)时,答案用0.5毫来黑色笔远容字笔书写在“答题卡”上。答在“试卷”上无效。5.认真阅诶答题卡的注意事项。预祝你取得优异成绩!第I卷(选择题共85分)第一部分听力部分一、听力测试(共四节)第一节(共5小题,每小题1分,满分5分)听下面5个问题。每个问题后有三个答语,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每个问题后,你都有5秒钟的时间来作答和阅读下一小题。每个问题仅读一道。1.A.A pilot.B.In Wuhan.C.In ten years.2.A.13 years old.B.Very clean.C.My cousin.3.A.By bikeB.For five years.C.I love it.4.A.In the library.B.Black.C.Yesterday.5.A.Pretty hot.B.Two months.C.In July.英语试卷第1页(共12页)

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    南昌二十八中教育集团2023-2024学年暑期开学阶段性测试卷请听第3段对话,回答第10至第12小题10.What was Lily doing when Mike called her at 10:00 a.m.?九年级英语A.Listening to the radio.B.Telling her mother a story.C.Cleaning her mother's room.11.What does Mike think of the girl in the story?一、听力理解(本大题共20小题,每小题1分,共20分)A.Brave.·B.Clever.C.Friendly)请听下面5段对话。每段对话后有一小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选12.Why doesn't Lily want to join the story-telling club?项,并在答题卡上将该项涂黑。听完每段对话后,你都将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下A.Because she likes the writing club best.一小题。每段对话读两遍。B.Because she doesn't like telling stories.1.What's the matter with Lucy?C.Because she does not want to be too busyA.She has a headache.B.She has a sore back.C.She has a sore throat请听第4段对话,回答第13至第15小题。2.Who visited the sick children in the hospital yesterday morning?13.How many times has John been to Chengdu?A.Dale.B.The girl.C.Dale's cousinA.Once.B.Twice.C.Three times.3.When will Alice have a singing competition?14.What does John like best about Chengdu?A.On Wednesday.B.On ThursdayC.On FridayA.The lovely pandas.B.The delicious food.C.The places of interest.4.Which book has the girl read?15.What can we get from the conversation?A.OliverTwist.B.LittleWomen.C.Alicein Wonderland.A.Alice has been to Chengdu once.5.What does the boy mean?B.A nice man helped John when he was in Chengdu.A.He will talk with his brother.C.John will probably take a trip to Chengdu again next year.B.It is useless to talk with his brother.0请听下面一段独白,根据独白内容完成下列句子,每个空格不超过3个单词。将答案填写到C.He won't have a fight with his brother.答题卡的相应位置。听独白前你将有50秒钟的时间阅读句子内容。独白读两遍。)请听下面4段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳16.Tina's yard sale is from 9 a.m.to 11 a.m.this选项,并在答题卡上将该项涂黑。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;17.Tina wants to raise money for somein the countryside.听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。18.Tina bought the schoolbagyears ago.请听第1段对话,回答第6、7小题。19.The bike isdollars.20.The first three people to go to Tina's yard sale can get6.Where will the singer have the concert?A.London.B.New York.C.Hong Kong.二、单项填空(本大题共8小题,每小题1分,共8分)7.How much does Amy pay for the ticket?请阅读下面各小题,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项,A.380 yuan.B.580 yuan.C.780 yuan.并在答题卡上将该项涂黑。请听第2段对话,回答第8、9小题。21.---Mum,what should I wear for the party?8.What's the relationship (between the two speakers?---Jenny,you're old enough.You should learn to makeby yourself.A.Mother and son.B.Sister and brother.C.Teacher and student.A.moneyB.friendsC.progressD.decisions9.What are they going to do?22.The elephants are in great danger,so we must try our best to_them.A.Play soccerB.Play ping pong.C.Play volleyball.A.pushB.polluteC.protectD.promise

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    团GLOBAL EGLS团山.用适当的介词或副词填空。1.When the three young people set out on that若美花报社journey,their goal was to discover the secrets of themysterious cave.EARNING ENGLISHA22.Blue whales liveoff marine life and are the版biggest animals on Earth.新课程课标高三3.When we feel happy,we look up.Onthe contrary,when we feel depressed,we lower our heads.(提升版)Unit 3~Unit 5.4.It was reported that up to 10,000 runners took第12期(选择性必修)Book1part in the marathon last weekend5.Fish are critical to maintaining the health of oceansystems,which in turn provide space for fish to li【单词、短语篇】IV.根据汉语提示,用适当的短语补全下列句子(每空一词)。L,根据括号内的英文释义填写单词的适当形式。L.My uncle was on the move(四处奔波)when he was1.Susan,accompanied (v.to travel or go somewhere with sb)young,but now he has settled down in a coastal city.第by her father and other people,succeeded in swimming2.Deep down(在内心深处)MIr Wu has a big dream toacross the English Channel.make Jin Opera known to people all over the world.12.If the advanced technology is adopted (v.to start to use aA23.We must wake up to be aware of(意识到the danger版particular method)in medicine,it will save many lives.版faced by our company in the present economic situation.3.The Grand Canal with a history of more than 2,500 years4.She gave up her million-dollar-a-year job to become astretches (v.to spread over an area of land)nearly 1,800teacher in the mountainous regions after graduation.Inkilometers and is the world's longest man-made waterwaymy opinion,her volunteer teaching experience in college4.In recent years,China's animated film industry haswas what made her tick(使她这样做的原因).witnessed (v.to be the place,period,organization,etc.5.Most people think he should lead a leisurely life becausein which particular events take place)several excellentof his great contributions,but this is far from the truthfilms based on classic Chinese stories.(远非如此).5.The teacher's explanation clarified (v.to make sth clearer【句型篇】or easier to understand)the confusing problem and thestudents went on with the lesson.根据汉语意思和括号内的提示,翻译句子。6.There is so much information on the Internet that it isdifficult for people,especially minors,to distinguish (v.to1.正是通过艰苦的努力,中国团队才成功地完成了recognize the difference between two things)between true这一重要项目。(强调句)and false.It was through hard work that the Chinese team7.The group of kids never imagined that their project wouldfuel a nationwide movement to tackle (v.to make amanaged to complete the important project.determined effort to deal with,handle or solve a difficult2.没有什么比她母亲留下的这条项链更珍贵了。problem or situation)hunger and food waste(There is nothing+比较级+than)8.According to the new study,the color blue boosts (vThere is nothing more precious than the necklaseto make sth increase,or become better or more successfuleft by her mother.creativity,while red increases attention to detail.Ⅱ.用括号内所给单词的适当形式填空。3.鉴于太极拳被认为是安全的、适合老年人的,你可以建议你的祖父经常练。(given that)1.Getting to know yourself can be a challenge thatGiven that Tai Chi is considered safe and suitable for therequires effort and courage,but it is highlyelderly,you can suggest that your grandfather practice itrewarding (reward).regularly.2.The prohibition(prohibit)of alcohol in our state4.据估计,到本世纪末,全球气温将上升2℃。has led to a decrease in traffic accidents.(It is estimated that ...3.Professor Lee and his colleagues questioned theIt is estimated that global temperatures will rise by 2C bybasic assumption (assume)that calorie intake isthe end of this century5.樊锦诗自大学毕业以来就一直致力于保护这一文化really the main cause of obesity.遗产。(devote..to)4.Although Nancy and her sister are twins,theyFan Jinshi has been devoting herself entirely to protectigare not dressed identically (identical)this cultural heritage since she graduated from college.5.Our monitor is very reliable (rely).If he says hewill do something,he will do it.【语法篇】6.Companion-centered digital models could relieveI用括号内单词的适当形式填空。the anxiety(anxious)of people and satisfy theirneeds for emotional communication.1.There is no doubt that reducing_(reduce)what webuy and throw away can reduce our carbon footprint7.Governments around the world are investing2.Taking(take)action as an individual means that youheavily in the research and development ofhave managed to feel more in control of your future.alternative(alternate)energy technologies to3.Now that it is no use advising (advise)him to changereduce dependence on fossil fuels.his mind,we should turn to Professor Lin for help.8.When he was alive,Yuan's dream was to solve4.Have you finished reading(read)the book writtenthe global food shortage (short)and promoteby J.K.Rowling?hybrid rice throughout the world.

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    听第8段材料,回答第10至12题。M:How about being a translator?You're really第10.When did Marco Polo live?In the 13th century.第good at languages.(15)And you could travel toB.In the 7th century.international meetings.C.In the 4th century.W:No,I don't think so.It doesn't sound interesting分11.What does the man suggest the woman do in the end?分to me.Read a storybook about Xuanzang.M:Well,what are you interested in?B.Write an article about Marco Polo.W:Well,maybe I'll become an internationalC.Write down her own travel experience.听businesswoman.(16)It's so challenging.I力12.What are the two speakers talking about?believed I can succeed and make a fortune.A.Books they are reading.M:Um,I don't know,Cindy.I just don't see youB.Their travel experiencesFamous travelers in history.as a business person.Text 8听第10段材料,回答第17至20题。④第M:What are you reading,Lucy?第17.How many poems did Emily Dickinson write?A.Around 800.B.About 8,000.Almost 1,800.W:The Travels of Marco Polo.We have to read it18.What is special about Emily Dickinson's poetry?for class.Marco Polo was a famous traveler (12)Short lines.B.Bad grammar.雾from Italy in the 13th century.(10)He remainedC.Difficult words.abroad for 24 years.Have you heard about him?努19.Why were many of Emily's poems not published when sheM:Of course!I love learning about ancientwas alive?A.Her sister kept them听explorers and travelers.(12)Through them,we听She hid them in her roomcan find out what the world was like in thoseC.They were not considered to be good.times.But there is an even older traveler that20.What can be said about Emily Dickinson?I like more.Do you know about Xuanzang?She was mysterious.B.She was very sociable.W:No.Who was he?C.She was well educated at schoolText 10第M:He was a Chinese man from the 7th century.第Emily Dickinson is one of the most importantIt took him 16 years to go from China to Indiaand well-known American writers and yet a lot ofher life is a mystery.(20)Dickinson was a very giftedand back.His journey must have been amazing.If you're interested in it,you can read thepoet from the 19th century.She wrote almost 1,800分storybook called Journey to the West.It is a分poems!(17)Her poems are very unique and usuallyfantasy story about Xuanzang's experiences.(11)have no titles.She used short lines (18)and wronglyspelled words.Another interesting fact about her is力力that almost all of the poems she wrote werepublished after she died.No one even knew howmany poems she had written,until her sister foufd康all the poems in her room after Emily was gone.听第9段材料,回答第13至16题。Emily was very close to her family and she liked to第13.What has the woman been thinking about recently?第stay inside.She did go to school for a few years,butA.Which job offer she should accept.by the end of her life,she wouldn't even leave herB.What major she should choose.room.She kept in touch with friends only by writing部What she would like to work as.14.What does the woman think about being an air hostess?letters to them.She never got married,and she livedA.Boring.Dangerous.C.Poorly-paid.in her family's home throughout her entire life.And15.What does the man think the woman is good at?yet,she created some of the most original andTranslating.听creative poetry in America for her time period力B.Organizing meetingsEmily Dickinson remains an interesting andC.Dealing with money.力16.What does the woman want to be?mysterious figure in American literature,(20)andA.A doctor.B.A translator.her poems are the only windows we have into hegA businesswoman.personality.Text9第W:Hey,Roy.I've been thinking for a long time aboutthe future...about what I want to be.(13)第AM:I'm sure there are a lot of things you can do,likedoctor,professor,hostess...部21.Who might be interested in the Mastering Pasta分W:Um,maybe.I'd like a job in which I can often travel.Carbonara cooking class?M:Well,what about being an air hostess?You couldPeople loving preparing Italian food.听travel a lotW:No.I've thought of that.Air hostesses work reallyB.People wanting kid-friendly cookie patterns.hard.It's so tiring.And planes aren't safe nowadays.读C.People interested in spicy handmade dishes.They may crash because of bad weather or even beD.People wanting deep-fried Sopapillas.used as weapons if they fall into the wrong hands2

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    主题语境:人与社会一一体育本文是应用文。文章介绍了四个节日。21.A。理解具体信息。根据The Big Retreat Festival介绍内容中的1-4JUNE以及Reconnectwith yourself and nature with access to over 300 carefully organised experiences:fitness,yoga,talks,workshops,,live music and more可知,The Big Retreat Festival组织的活动中包括现场音乐演出,因此音乐爱好者最有可能参加这一节日。这一节日将于6月1日到4日举行。22.D。理解具体信息。根据North Wessex Downs Walking Festival介绍内容中的A variedprogramme of walks across the North Wessex Downs will take place during the festival,including27 walks and family-friendly events,some of which are free,North Wessex Downs WalkingFestival组织了很多适合家庭参与的活动。23.C。理解具体信息。根据Wrexham Walking Festival介绍内容中的All walks will be led bytrained volunteer walk leaders and are graded easy,moderate and hard,Wrexham WalkingFestival的步行活动将由志愿者带领。grade分级。【补充说明】downs:(尤指英格兰南部的)开阔丘陵地B篇主题语境:人与社会一一历史、社会与文化本文是记叙文。作者是一名韩裔美国人,她讲述了自已第一次参加韩国婴儿周岁生日庆祝的经历及感受。24.B。理解具体信息。根据第一段中的I am Korean American.I grew up with a mostly Westernupbringing My way of thinking is clearly American,and I deal with most holidays accordingly可知,作者是一名韩裔美国人,从小主要接受西方教育。因此,她拥有美式思维,也认同和遵从美式文化俗。25.D。理解具体信息。根据第二、三段的描述,尤其是第二段中的The entire celebrationopened with taking bets on which object the baby would choose及第三段中的During thechoosing ceremony,everyone surrounded him,eagerly recording this great moment in his life知,生日庆祝活动刚开始,大家就开始打赌,猜测婴儿会抓取哪种物品,迫不及待地想看抓周的过程。由此可知,对参加生日庆祝的人来说,观看抓周仪式是最激动人心的活动。26.B。推断。根据第四段中的As a half-Caucasian,.half-Asian child,I used to feel forced toidentify as Asian since I have more Asian than Caucasian features,even though I identifiedmore with my more Western upbringing可知,尽管作者拥有西方人的思维和生活惯,但因她身上亚洲人的特征比较明显,不得不承认自己亚洲人的身份。结合文章首段的描述及第四段中的feel forced(不得已的)和regretted可知,作者不乐意承认自己亚洲人的身份。Caucasian白种人。27.A。理解具体信息。根据最后一段中的Watching the celebration of Korea's rich culturehelped bring me back to valuing my own roots It was beautiful to feel...also see the culture Icome from可知,参加韩国婴儿周岁生日庆祝的经历让作者重新看待自己的韩国血统,并开始赏识韩国文化俗。C篇主题语境:人与社会一一历史、社会与文化本文是夹叙夹议文。作者去了英国最好的炸鱼薯条店,体验了这一经典的美食。28.D。理解主旨要义。根据第一段的内容尤其是引用查尔斯·狄更斯以及丘吉尔对于炸鱼薯条的论述可知,本段主要讲了炸鱼薯条在英国文化中的重要地位。29.C。推断。根据第二段中的I looked at the menu board and chose two Papa's Classics at E7.7

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    which I used to warm him up.Soon,Dakota seemed more comfortable and fell asleep.第2期测试题部分答案解析阅读理解A导语:本文是一篇应用文。中国的长城遗址并不是一个整体,而是跨越了很多省,本文介绍了四个必看的部分。2l.B。理解具体信息。根据Laoniuwan部分..Laoniuwan is where the Great Wall and the mightyYellow River shake hands.可知,老牛湾的独特之处在于它依着黄河的某一部分而建。22.A。推断。根据Dushikou部分的the rolling hills及..comfortable farmhouse accommodationsand specialties...on the farm.可知,这里有连绵起伏的山脉,舒服的农舍旅馆,特色农场烧烤,故游客可以体验到乡村生活的乐趣。23.C。推断。根据Yongtai Turtle City部分..successful and well-developed.The night market50snack stalls...Mutianyu Restored...commercial ..beautiful ..a cable car...skiing andskating spots.可知,这两处的旅游开发都做得很好。B导语:本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了华裔科幻作家Ken Liu和他成功翻译科幻小说《三体》的故事。24.A。理解具体信息。根据第一段.capturing the novel in all its complexity seemeddiscouraging..可知,《三体》的内容中不仅牵扯到了物理学,还掺杂了道德和宇宙层面的东西,故这个翻译任务是“艰巨的,要求高的”。25.C。推断。根据第三段.shifting professional journey,Ken wrote fiction continuously.threebig awards.可知,Ken从小喜欢读书,他的职业在变,但写作从未中断,结果一部作品便包揽了三项大奖,故他的经历其实就是“坚持就有回报”的最好说明。26.D。推断。根据第四段Ken wasn't impressed...redoing the translation from scratch.movedby Ken's spirit.可知,Ken对翻译公司的作品全部重译,Chen被他精益求精的精神所感动。27.B。理解具体信息。根据末段.cultural and spoken differences.he tries to stress them.可知,Ken的翻译作品通常很注重突显文化上的差异。C导语:本文是一篇说明文。主要介绍了一种对话式的人工智能,科学家通过训练机器人在合适的场合展现合适的笑声来促进人机对话的进一步发展。28.B。理解具体信息。根据第一段.improve natural conversations between people and Alsystems.can empathize.share their laughter".可知,Inoue团队研发这个人工智能系统是为了提升机器人的交流技能。29.D。推断。根据第一段可知Inoue团队研发的机器人是Erica及第二段.the algorithmlearned the basic characteristics of social laughs.and merry laughs.可推知,机器人Erica掌握了训练音频文件中的各种笑声的特点。30.B。理解词汇。根据第三段.isn't easy.most laughter is actually not shared.carefullydecide.use for our analysis.be responded to..”可知,实际对话中大多笑声是无法分享的,也无法用于研究,故识别能用来训练智能系统的有效笑声是研究者目前最大的“障碍”。31.A。理解观点、态度。根据末段.not conscious...development…good at tricking you intobelieving they understand what's going on."可知,Sandra认为机器人虽然没有意识,但随着发展,它却很擅长诱使人类相信它能理解对话中发生的一切,智能程度很高,故Sandra对这种机器人的未来持“肯定的"态度。

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    四Now Grandpa is welcome on the Internet.54.If(如果)you like the models,you canMany people like him.Some of them ask myA.e-mail JennyB.call Kittygrandpa 39 them with dressing.What 40阅读C.e-mail Cathycall Mrs.Brownyou?Do you like my grandpa?55.What do we know?选C 39.A.helpB.helpingC.to helpThe card can help us build the models.A40.A.aboutB.onC.in解B.Mrs.Brown has two online shops.C.Jenny's Room is yellow and whiteD.Mrs.Brown is an English teacher.®®三Hello,I'm Gene Belcher.Gene is my first name四B41 Belcher is my last name.Look!Here are two完photos.42 people are in the first photo.These阅56.What do we know from the first paragraph ()are my mother Linda and my father Bob.They aregood 43.The boy in yellow is me.These two 44A.Peter's father is in the first photo.Peter's grandparents are in China.are Tina and Louise.They are my sisters.理C.Two people are in the first photo.空A41.A.and B.so C.for D.butD.Peter's grandma is 63.C42.A.Three B.Four C.Five D.Six57.The girl has the same(相同的)as Peter.D43.A.grandparentsB.unclesA.schoolbagB.teacherC.auntsD.parentslast nameD.phone numberB44.A.sons B.girls C.cousins D.brothers四58.The word "worried"means"in ChineseMy parents and sisters are nice to 45.I like them.安担忧的B.欣慰的C.兴奋的D.自豪的I think I have a nice family.完阅59.Why(为什么)does Alice give Peter a card?In the next photo is our room.A bookcase,a sofaA.Peter finds her on the island.and a table are 46 it.The room is not 47 now.B.Peter gives a photo to her.填Our48are everywhere.Can you 49 them?C.Peter helps her with her EnglishD45.A.itB.him C.herD.me解Peter helps her find her parents.A46.A.inB.on C.underD.of60.What is the best title(最佳题目)?D47.A.green B.English C.welcome D.tidyA.Peter's familyC48.A.cards B.tapes C.booksD.modelsB.A good day for PeterA49.A.seeB.help C.knowD.losePeter's two nice photosD.Peter and his good friend四C完Some books are on the table and some are in thebookcase..You can find some on the floor(地板),阅too.Mom 50 it's good to be tidy,so we start(E )61.Hello,Helen.I found a watch in the library.开始)to tidy up our room.理Here is a picture of it.Is it yours?(B)2.Where are you,.Jack?Can I use(使用)youn空B50.A.meets B.says C.asksD.thanksdictionary and your English notebook this afternoonG)63.You are the first to say "Hi"to me on thefirst day of school,Jane.It's very nice of you.Thankyou!⑧四A四阅51.We can findsofas in Kitty's Room.阅A.greenB.white(A)64.Mom,can you help me find my ID card?It身purpleD.vellowis not in my schoolbag and I don't know where it is.52.There is a chair in(D)65.Hi,Grace.Are your family at home(家)?I解A.Mrs.Brown's RoomCathy's Room解want to go to your home this afternoon.Is that OK?C.Kitty's RoomD.Jenny's Room53.The number in ""is20B.27C.30D.357

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(六)6语文试题

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(三)2英语答案

    37 If the food that has been provided is distasteful,then the astronauts may avoid eating it.If you've ever tried to concentrate on something important while your stomach doesn't feel well,you'llknow why the scientists in charge of a space mission want their astronauts to eat regularly.The lack of gravity in a spacecraft also determines what foods can or cannot be eaten in space.Mealsmust be packaged carefully so they won't spill(洒落/溢出)into the cabin(one of the areas inside aspacecraft).Water or tiny-bits of food could get inside a machine or electronic device and damage it.38 A loose knife bouncing (around inside the cabin would be dangerous.39 The weight of every object included in a spacecraft must be calculated (in order toensure that there is enough fuel and power to carry the craft safely into space and back home again.40Most foods are stored in plastic bags,and often,the foods are dehydrated ()When an astronaut isready to eat,hot water is added to the meal and warm it up.Despite all these requirements,much of the food eaten in space is actually similar to what you mighteat on any given day.A.Believe it or not,they also have fresh fruits and vegetables.B.Keeping astronauts'physical health is a top task for any space mission.C.Food packaging is made to be as light as possibleD.Taste is also important..E.For the same reason,sharp knives and folks are never used on board.F.Nutrition and practicality(are important things to consider.G.Finally,weight is an important concern.第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。After a whole day's football practice with her three kids,Brittany felt worn out and decided to grabdinner from McDonald's.Wyatt was a teenager working at McDonald's who took Brittany's 41.As Brittany pulled upto the drive-through window to42,her 4-year-old son began crying and the other two soon43,almost driving Brittany mad.And that was when it 44 Brittany that she'd left her purse athome."I wanted to cry,"Brittany recalled."I looked at the young man with 45eyes and said,I'mso sorry but I have to 46 the order."47,Wyatt pulled out his wallet,swiped (his card and paid for the48mom's meal.Wyatt probably couldn't make much money from his job.Yet,he firmly 49Brittany'spromises to pay him back later,50 saying that it was no big deal.Brittany was so grateful that she was determined to 51Wyatt's kindness in a big way!She discovered that Wyatt was saving up for a vehicle,so she shared the story on social media and started a52 campaign to help him realize his dream.Strangers from all over the country were inspired by the young man and53poured in.Before long,Brittany collected over 40,000!She was shocked."I honestly didn't expect such an高二英语学科试题第7页(共10页)

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    -

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    第二节(满分25分) 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使 之构成一篇完整的短文。 Every night after dinner,my grandparents would turn on TV for the 6 o'clock news.No matter how hard I tried to act as a grown-up and watch with them,I would inevitably(不可避免地) get distracted until 6:30 when Wheel of Fortune came on. My grandma would play along,trying to guess the answers before the players.Her shouts of excitement when she succeeded could be heard across the house. As I grew older,my love of reading and writing blossomed, and I would join my grandma in yelling out letters.Soon,I was experiencing the thrill of solving the puzzles faster than the con-

  • 炎德英才大联考·长沙市一中2024届高三月考试卷(二)2英语答案

    【答案】 One possible version: Dear Miss Brown, How's everything going?An excellent English Handwriting Competition is approaching,and I'm writing to invite you to be a judge. The contest held once a year enjoys a terrific reputation a- mong students for its high standard judgments,which is sched- uled to fall on next Monday from 9 am to 11 am in our school hall.The experienced judges like you are the key to the success of the competition.What's more,I believe your gentle charac- ter,the impressive comments and your guidance will definitely add color to this activity.

  • 炎德英才大联考 湖南师大附中2024届高三月考试卷(六)6英语答案

    《双语学报》2023-2024学年九年级X版·湖南智能版第4期七下-2综合模拟训练(二)听力原文及参考答案听力原文第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。1.W:Wow,how delicious the dumplings smell!M:My mom made them for me.She is good at cooking.2.M:Excuse me,how can I get to the airport?W:You can take the taxi.There aren't any buses at this time3.W:Can I help you?M:Yes,please.I want to join the art club.I'm interested in drawing pictures.4.M:May I have a look at the menu,please?W:Here you are.I'll be back for your order in a minute.5.W:Get up quickly,or you will be late for school.M:But today is Saturday,Mom.第二节听下面6段对话或独白。每段对话或独白后有2-3个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。M:Can I help you,madam?W:Yes,please.I'd like a sweater for my daughter.M:What about this one?W:How much is it?M:It’s80yuan.W:I'm afraid it is a little expensive.Can it be a little cheaper?M:What about 60 yuan?W:OK.I'll take it.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。M:What can I do for you?W:I'd like a pizza,please.M:What size do you want?W:I'd like a large one.M:OK.Wait a minuteW:How much is it?M:Five dollars.W:Here you are.M:Thank you.听下面一段对话,回答第10和第11两个小题。W:Hello!What can I do for you?M:Hello!I'd like to go to the City Library.Which bus can I take?W:Well,you can take the No.26 bus on First Street and get off on Park Road.

  • 炎德·英才大联考湖南师大附中2025届高三月考试卷(二)物理试题

    周测卷十六《运动和力的关系》1.C解析:惯性是物体固有的属性,不能说某某受到惯性的作用,A项错误;根据牛顿第三定律,运动员用力将冰刀向后蹬可以向前滑行,是由于运动员受到冰面向前的反作用力,B项错误;停止用力,运动员停下来,是由于摩擦力的作用,C项正确;惯性只与物体的质量有关,与速度无关,D项错误。2.D解析:根据题意可知,火车头对车厢的牵引力为F1,因为每节车厢的质量均相等,所受阻力相同,由牛顿第二定律,有F1-39f=39ma,同理F2一f=ma,联立可得F1:F2=39:1,故D项正确。3.B解析:设墙面上每块砖的厚度是d,小球向上运动时,有9d一3d=aT;小球向下运动时,有3d一d=a'T2,根据牛顿第二定律,小球向上运动时,有mg十f=ma,小球向下运动时,有mg-f=ma',联立解得f=0.5mg=2N,B项正确。4.C解析:设木盒的质量为M,初速度为v,第一种情况下,由牛顿第二定律,有(Mg十F)=Ma1,得a=M+m)g;第二种情况下,由牛顿第二定律,有(M十m)g=(M十m)a2,得a2M=g,a>a,木盒滑行的距离x=,所以<,C项正确,5.CD解析:由题图可知,0.6s~0.8s内,电梯处于加速度增大的加速上升阶段,A项错误;t=1.3s时,加速度开始减小,但电梯仍处于加速上升阶段,B项错误;t=2.4s时,电梯加速度反向增大,处于减速上升阶段,手机处于失重状态,C项正确;1.7s~2.3s内,电梯加速度为零,处于匀速上升阶段,手机所受的支持力不变,D项正确。6.AD解析:当小滑块和长木板间的静摩擦力达到最大时,mg=mαo,此时对长木板和小滑块整体,有F=(M十m)ao,解得F=12N。,若F=9.0N,则小滑块和长木板以共同的加速度向F前运动,a=M十m3m/s,A项正确、B项错误;若F=15N,则小滑块在长木板上滑动,小滑块的加速度a=mg=4m/s,C项错误、D项正确。7.(1)BC(4分)(2)2.0(3分)、(32no(4分)(4)没有衡阻力或衡阻力不够(3分)解析:(1)本题中轻绳的拉力可以由力传感器测出,因此不需要用天测出砂和砂桶的总质量,也不需要使砂和砂桶的总质量远小于小车的质量,A、D项错误;实验时,需将长木板右端垫高,以衡阻力,B项正确;实验时,为了充分利用纸带,在纸带上打出足够多的点后进行数据处理,小车应靠近打点计时器,先接通电源,再释放小车,同时记录力传感器的示数,C项正确。(2)打点计时器打下相邻两计数点的时间间隔T=5T=0.1s,小车的加速度大小a=意·31·25ZC·物理-R-必修第一册-GZ

  • 炎德·英才大联考湖南师大附中2025届高三月考试卷(二)英语试题

    AWeald Downland Living MuseumFun factOver 50 historic buildings from across the Weald and Downland area have been dismantled (and thenreconstructed across a lovely 40-acre site in the South Downs national park.The collection of buildingsrepresents almost a thousand years ofrural life in south-east England:furnished just as they would have beenin the past-complete with the homes,farms and public buildings.There's a sense ofexploring a real villageas you wander between them along green paths,stopping to climb the stairs of a 17th-century craftsman's(cottage to lie on the straw bed or sheltering from a shower in a smoky,14th-century hall.Getting thereThe Stagecoach 60 bus service from Chichester to Midhurst stops just five minutes away at Grooms Yard,Singleton.The nearest railway stations are Chichester(2 miles)and Haslemere(7 miles).The museum is onTown Lane in Singleton,reached via the A286 from Chichester to Midhurst.Parking is free and there aredisabled parking spaces opposite the museum shop.Value for money?Yes.It's not cheap but it's a special experience that easily fills a day.Plus,it's a valuable cause worthsupporting.Adults f 14,children 5-17 and students f 6.50,under-4s free,family f 38 (two adults andtwo children)or f 25(one adult and three children).Opening hoursDaily 10am-5pm(last entry 4pm).16.What can visitors do in Weald Downland Living Museum?A.Take a shower in the hall.B.Stay overnight at a cottageC.Learn construction techniques.D.Explore rural life centuries ago.17.How much would a couple with their 5-year-old twin sons pay for admission?A.£25.B.f34.5C.f38.D.f41.18.What do we know about Weald Downland Living Museum?A.It charges parking fees.B.It has varied opening hours.C.It is inconveniently located for bus riders.D.It offers the disabled thoughtful service.BNot Waving but Drowning英语试题A第3页共11页

  • 炎德·英才大联考湖南师大附中2025届高三月考试卷(二)英语试题

    AWeald Downland Living MuseumFun factOver 50 historic buildings from across the Weald and Downland area have been dismantled (and thenreconstructed across a lovely 40-acre site in the South Downs national park.The collection of buildingsrepresents almost a thousand years ofrural life in south-east England:furnished just as they would have beenin the past-complete with the homes,farms and public buildings.There's a sense ofexploring a real villageas you wander between them along green paths,stopping to climb the stairs of a 17th-century craftsman's(cottage to lie on the straw bed or sheltering from a shower in a smoky,14th-century hall.Getting thereThe Stagecoach 60 bus service from Chichester to Midhurst stops just five minutes away at Grooms Yard,Singleton.The nearest railway stations are Chichester(2 miles)and Haslemere(7 miles).The museum is onTown Lane in Singleton,reached via the A286 from Chichester to Midhurst.Parking is free and there aredisabled parking spaces opposite the museum shop.Value for money?Yes.It's not cheap but it's a special experience that easily fills a day.Plus,it's a valuable cause worthsupporting.Adults f 14,children 5-17 and students f 6.50,under-4s free,family f 38 (two adults andtwo children)or f 25(one adult and three children).Opening hoursDaily 10am-5pm(last entry 4pm).16.What can visitors do in Weald Downland Living Museum?A.Take a shower in the hall.B.Stay overnight at a cottageC.Learn construction techniques.D.Explore rural life centuries ago.17.How much would a couple with their 5-year-old twin sons pay for admission?A.£25.B.f34.5C.f38.D.f41.18.What do we know about Weald Downland Living Museum?A.It charges parking fees.B.It has varied opening hours.C.It is inconveniently located for bus riders.D.It offers the disabled thoughtful service.BNot Waving but Drowning英语试题A第3页共11页

  • 炎德·英才大联考湖南师大附中2025届高三月考试卷(二)化学试题

    周测卷十五化学键1.C解析:W、X、Y、Z为原子序数依次增大的短周期主族元素,故Z不可能是B;Z易形成2个共价键,故Z最有可能是O,C项符合题意。2.B解析:一个肼分子中含有1个N一N键,该键是非极性键,一个肼分子中含有4个N一H键,该键是极性键,非极性键和极性键的数目之比是1:4,B项正确。3.A解析:O一O键为非极性共价键,Na与O号之间存在离子键,A项符合题意。4.D解析:H2O不含非极性键,A项错误;NaClO含有离子键和极性键,NaCl只含有离子键,二者的化学键类型不完全相同,B项错误;NaCIO的电子式为Na+[:Cl:O:],C项错误;H2O中极性共价键断裂,NaClO中有极性共价键形成,D项正确。5.D解析:若微粒为原子,则x=18,它是Ar,A项错误;若微粒为阳离子,则x>18,组成该微粒的元素可能是K、C等,不可能是Mg,B项错误;若微粒为阴离子,该粒子具有还原性,C项错误;根据结构示意图,该微粒可能是K,K位于第四周期,D项正确。6.C解析:Fe与I2反应生成Fl2,A项错误;Mg(OH)2属于中强碱,不属于强碱,B项错误;钾与氯形成离子化合物,C项正确;S的次外层电子数为18,D项错误。7.D解析:氩气是稀有气体,不存在化学键,A项正确;只含极性键的是CO2、NH,B项正确;只含非极性键的是O2,C项正确;NaOH属于含有极性键的离子化合物,D项错误。8.D解析:RbO中含Rb和O,则氧元素的均化合价为一3,A项错误;RbO,与H,O反应还有O2生成,所以RbO3不属于碱性氧化物,B项错误;RbOH中含有O一H极性共价键,C项错误;金属性Rb>K,则碱性RbOH>KOH,RbOH属于强碱,D项正确。9.B解析:标准状况下,44gCO2含有的共用电子对数为4NA,A项错误;常温常压下,1mol2H2O含有10mol中子,18g2H2O的物质的量为0.9mol,则所含的中子数为9NA,B项正确;常温常压下,22.4L氨气的物质的量小于1ol,则含有的极性共价键的数目小于3NA,C12g项错误:12 g NaHS0,晶体的物质的量为120g·molT=0.1mol,NaHSO,晶体由钠离子和硫酸氢根离子构成,则所含的离子总数为0.2NA,D项错误。10.B解析:由题意可知,X为Cl,Y为Al,Z为Na,M为AlCl3,N为NaCl。电子层数越多,离子半径越大,则CI的半径最大,A项错误;M为ACl3,熔融状态不导电,说明不含离子键,B项正确;Na在Cl2中燃烧生成NaCl,C项错误;Na的化学性质活泼,与水剧烈反应,将少量钠投人氯化铝溶液中得到氢氧化铝,不会置换出铝,D项错误。11.C解析:由题意可知,R为Na,X为H,Y为C,Z为N,M为S。X与Y形成的最简单化合物为CH4,A项正确;离子半径:Na+

  • ‹‹ 138 ››
扫码二维码