2025河南省中考押题卷(二)数学注意事项:1.本试卷共6页,三个大题,满分120分,考试时间100分钟。2.答题前,考生务必将弥封线内的项目用黑色签字笔填写清楚,答案直接填写在本试卷上。一、选择题(每小题3分,共30分.下列各小题均有四个选项,其中只有一个是正确的)1.在古代的“算筹”计数系统里,红色算筹表示正数,黑色算筹表示负数.若将用红色算筹排列表示的数字60记为“十60”,那么用黑色算筹排列表示的数字40应记为A.+40B.-40C.+20D.-20名姓2.如图是出土于河南汝州清凉寺的北宋汝窑青瓷奉华款纸槌瓶,关于它的俯视图,下列图示表示正确的是D第2题图第3题图第7题图第9题图3.如图,直线AB,CD相交于点O,POC=AOC.若BOD=25°,则BOP的大小为级A.25°B. 120°C. 130°D.155°4.下列运算正确的是A.2a-a=2B.(a-1)²=a²-—1C.(a²b)²=ab²D. 6a²÷3a=3a5.为了解某市70岁以上老人的健康状况,以下几个抽样调查选取样本的方法合适的是A.小明同学在公园里调查了100名70岁以上老年人健康状况C.小红同学在自己所居住小区里调查了10名70岁以上老年邻居的健康状况线A.1.14X1011B. 11.4X1011C. 1. 14X1012校D. 0. 114X1013学A.70°B.100°C.110°D.140°A.有两个相等的实数根C.没有实数根B.有两个不相等的实数根D.无法确定每秒旋转90°,则第3秒旋转结束时,点B的坐标为A.(-2,-2)B.(1,-1)C.(-3,1)D.(0,2)押题卷(二)数学第1页共6页
七年上·数学21.(10分)近几年来,我国新能源汽车产销量都大幅增加,小明家新换了一辆新能源纯2212分小明在电脑显示屏上画出了一条数轴,数轴上的点A表示一6,小明设计了一电汽车,他连续7天记录了每天行驶的路程(如表),以50km为标准,多于50km的记个电脑程序:点M、N分别从点A同时出发,每按一次键盘,点M沿数轴向右移动2个为“+”,不足50km的记为“一”,刚好50km的记为“0”单位长度,同时点N沿数轴向左移动1个单位长度.例如,第一次按键后,屏幕显示点第一天第二天第三天第四天第五天第六天第七天M、N的位置如图所示,在数轴上点M、N表示的有理数分别是m、n路程(km)-6-10-18+24+22+30+28(1)第次按键后,点M正好到达原点;(1)这7天里路程最多的一天比最少的一天多走km;(2)第6次按键后,求m比n大多少;(2)请求出小明家的新能源汽车这七天均每天行驶了多少km?(3)在按键过程中,当点M与原点O的距离为2个单位长度时,求n的值密(3)已知汽油车每行驶100km需用汽油7升,汽油的价格为8元/升,而新能源汽车NAM0每行驶100km耗电量为15度,每度电为0.6元,请估计小明家换成新能源汽车后这7天的行驶费用比原来节省多少元?1(第22题)街线内不Ab=要答题数学试卷第7页(共8页)数学试卷第8页(共8页)
(Ⅱ)以O为坐标原点,以OB,0C,OP所在直线分别为x,y,轴建立空间直角坐标系,如图所示..…:(9分)由已知可得A(0,-1,0),F(√3,0,3),C(0,3,0),E(-√3,0,3).(10分)所以CF=(√3,-3,3),CE=(-√3,-3,3),AE=(-√3,1,3).(11分)设面CEF的法向量为n=(x,,z),CF·n=√3x-3y+3z=0,则可取n=(0,1,1).(14分)[CE· n= -√3x-3y +3z=0,设直线AE与面ECFG所成的角为0,|AE · nl则 sin θ=Icos1 :42√26(17分)IAEI· Inl√13×√21319.命题透析本题考查导数的计算与几何意义,利用导数研究函数的性质、证明不等式-=(x)x--=(x)f0=(1)(1分)所以f'(1)=e-1,又f(1)=e-2,(2分)所以曲线y=f(x)在点(1,f(1))处的切线方程为y=(e-1)(x-1)+e-2,即y=(e-1)x-1.·………:(4分)(Ⅱ)因为f(x)在R上单调递增,所以f'(x)=e*-1-2ax≥0恒成立.设g(x)=e*-1-2ax,则g'(x)=e*-2a.(5分)若α≤0,则g'(x)>0恒成立,g(x)在R上单调递增,当x0,g(x)单调递增.(9分)>>0号,则ln(2a)
座位号天舟高姓名班级线封弥reshape one's mindset, promoting a more positive outlook.选项。第a gratitude journal,with others.community.emotional:in your awareness.阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余二节Gratitude(感激) is a useful tool for transforming negative atitudes and developing a moreGratitude can significantly improve mental health.)15.18(共5小题;每小题2.5分,满分A.To tell the limits of brain plasticity.A.The realisticU.Try to develop the brain's possible ability.Whenenvy and regret.common19英语·单元检测卷(七) 5/8页_You can do that through a heartfelt note 17sion and anxiety. Emotionally, gratitude encourages 16 This shift in focus can help20me for thiskindness and respect will be finallyasked if I remembered him.few第一节Like all the candidates I had)31.A.regret)22.A.slowly)30.A.sadly)29.A.in order)27.A.punished)26.A.intention)25.A.treat)23.A.surpriseAnd now17.01my story with others on the Internet, Ireceived many33 Some thankedstrengthensshare and一r. This is life!wouldB.broughtB.rememberB.shylyB.in painB.naturalB.reformB.adoptB.hungryB.attackedB.suddenly18.e, fulfilling existence,worldlike英语·单元检测卷(七)6/8页##32hire you for this job.As is known to all, living with29C.expectC.seriouslyC.in dangerC.pickedC.obviousC.faultC.assessC.gratefulC.reliefC.repeatedly31candidatesto thank everythingwith kindnessD.graduallyD.calledD.devotionD.persuadeD.goodD.luckyD.pretendD.loudlyD.in vainD.studied答题栏12P6接下页
22:55PC答案解析:A语篇类型:应用文主题语境:人与社会【语篇导读】本文介绍了一个在中国举办的国际中文夏令营项目,涵盖活动课程特色,文化体验,招生要求,项目安排,费用与优惠等信息,旨在帮助学生及家长根据兴趣和需求选择合适的暑期项目,21. D 细节理解题。根据文章第一段“For beginners, speaking and listening abilities willbe emphasized while for intermediateadvanced level students,the course wil develop in deththeir skills on Chinese characters recognition, long paragraph reading and writing, as well asfluentconversation和第二段Thy willacept level asessment on thefrst dayof camp, andbeplaced into different groups accordingto their language proficiency and age”可知,课程的特色是个性化的方案,故选D。22.B细节理解题。根据文章2025 ProgramDates andTuition中,Session2单个申请人的费用是25,500,所以两个孩子的费用是51,000。在根据表格中每个孩子可以便宜500块,故答案选 B。23.A 推理判断题。根据文章第一段,可以判断是关于夏令营的信息,再根据后文的tuition和discount,可以判断是关于一个夏令营的宣传广告。B语篇类型:记叙文主题语境:人与自我【语篇导读】本文介绍化学家 Josh Smalley 如何将科研技能转化为烘焙"超能力"。他在实验室的工作与烘焙存在共性—一均以创造产物为目标,并通过创办"科学厨房"项目融合科学与烹饪,向青少年展示科学的现实应用。同时作为儿童数学大使,他强调科学教育培养的团队协作、项目管理等生活技能比学术研究更重要,传递了"科学素养赋能终身成长"的核心价值观。24.A 细节理解题。推理判断题题目问的是 Smalley的实验和烘焙之间的相似之处。根据文章第二段可以推断,Smalley认为实验和烘焙都涉及创造性的产品。实验中通过各种化学反应创造出新的物质,烘焙中则通过不同的食材搭配和烹饪方法创造出美味的糕点。选项A符合这一推理,说明两者都具有创造性产品的特点,故选 A。25.D细节理解题。根据文章第三段以及“the workshops aim to inspire young people and示与食物相关的科学演示和讲座,激发年轻人对科学的兴趣,故选 D。26.A 推理判断题。根据文章最后一段提到的“He says it teaches you lifeskillsuch as howupuduqoouueodeuoodoSmalley 认为学科学可以培养重要的生活技能,如团队合作、项目管理和独立性等。这些技能不仅对科学研究有用,也适用于生活的各个方面。选项A(It provides valuable life skills)符合这一推理,说明学科学的主要好处是提供了宝贵的生活技能,故选A。27.B 主旨意大题。根据文章整体内容,Smalley 将科学技能应用于烘焙,创建了 ScienceKitchen 项目来激发年轻人对科学的兴趣,还作为NSPCC 的大使帮助创造有趣的数学活动。这些行为都体现了他的创造力和对科学教育的热情。选项B能够很好地描述 Smalley 的性格特点,他不仅在科学实验和烘焙中展现出创造力,还对科学教育和公益活动充满热情,故选B。存网盘页面管理转Word笔记标注
M.任务型阅读:阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。(共5小题,计10分)Learning how toreadwell in Englishmight not be an easy task.Butit's somethingyou will haveto do on your languagelearning journey.Readingwell in Englishis usefulfor many reasons,not onlyfor takingtests.Ifyou want toimproveyourreadingin English,thefollowing suggestions are just foryou.There are so many choices!There are textbooks and graded readers,and there are also a lotmore booksyou canread.Don't chooseabook that is tooeasyor difficult.Here'sagoodruletofollow:choosereadingmaterialswhereyou understand at least80%of the content(内容).Be intentional.Being intentional means doing something on purpose with a reason in mind.With reading,youneed to be intentional by setting a reading aim.Decide on a certain number of pages you want to readeach day.You could also be intentionalwith planning a time to read.To make sure your everydaypractice get done,spare some time and put it in your studyplan.Readword groups.Reading can both introduce new words to you and teach you how to use them. Many words inEnglishareoften used togetherinconnectedways.Readingwordgroups orwords thatgo togetherwillhelpyou to use the newwordsbetter.Don't trytounderstand everything.As you are practicing your reading, you need to accept the fact that you might not understandeverysingleword,andthat'sOK!Yourbraincan'tlearnsomanynewthingsatonetime.It'smoreyou don'tunderstandlater.71.We can put a sentence in the blank like this:72.The wordmeans“意图明显的”in thepassage.73.pieces of advice are mentioned in the passage.74. Reading word groups is helpful for us75.The passage is mainly aboutVII.补全对话(共5小题,计5分)Liu Li:Hi,John! The weekend is coming.Would you like to go on a trip with me?John:76..Where shall wego?英语(二)第9页(共10页)
绝密★启用前试卷类型:A九年级最新中考信息卷英语注意事项:1.全卷满分120分,考试时间为120分钟。2.请将各题答案填写在答题卡上。号考第一部分(听力共30分)I.听选答案(共15小题,计20分)第一节:听下面10段对话,每段对话后有一个问题,读两遍。请根据每段对话的内容和后题面的问题,从所给的三个选项中选出问题的正确答案。(共10小题,计10分)1.A. His uncle.B. His grandma.C. His aunt.答2. A. Selling the flowers.B. Cutting the flowers.C. Watering the flowers.3. A. Supper.B. Lunch.C. Breakfast.4. A. Some apples.B. Some bananas.C. Some oranges.要名5. A.Funny science shows.B. Students' talent shows.C. Traditional custom shows.姓6. A. Hot.B. Cold.C. Warm.不B. In a bookstore,C. In a hospital.7.A. In a bank.C. By bus.8.A.By bike.B. By subway.内9. A. This Sunday,C. This Friday.B. This Saturday.B. He hurt his leg.C. He hurt his hand.线10.A.He hurt his arm.第二节:听下面两段材料,包括一篇独白和一段对话,每段材料后有几道小题。请根据材料的内容,从题目所给的三个选项中选出问题的正确答案。每段材料读两遍。(共5小题,计10 分)封听第1段材料,回答第11、12 小题。级班11. What does the speaker mainly talk about?弥C. Snakes.A.Mice.B. Birds.12. What part of the animal is very dangerous?B.Teeth.C. Tail.A.Feet.听第2 段材料,回答第13至15小题。13. What was Jack doing when he got hurt?A. He was cooking dinner.B. He was washing dishes.C.He was cleaning the kitchen.14.Whois looking afterJackin thehospitalnow?A.His friends.B. His classmates.C. His parents.15.How soon will Jackgo home?A. In 2 days.B. In 3 days.C. In 4 days.【九年级英语第1页(共8页)】
7/8magazine,or even a comic.The important thing is that you are using your imaginationand learning somethingnew.Oneofthe48(good) things about reading is that it can help you improveyour language skills.When you read,you seehowwords49 (use) in sentences,and this can help you understand grammar and vocabulary better. Reading also helps youbecomeabetterwriter50youlearnhow toexpressyourideasclearly andcreatively.Reading can also be a great way to relax. After a long day at school, 51 (sit)down with a good book can help you forget about your worries and feel more peaceful.It's like taking a mini - vacation without leaving 52 (you) home!So,if youwant to mproveyour nglish,leanew things,and have fun at the sametime, pick 53 a book and start reading today!54skill that will benefit you throughout your life. It can opendoors to new opportunities and help you grow as a person.Whether you're55(interest)infictionnctnranyreek thwaitingrutdi.第四部分综合技能(共两节,满分25分)第一节任务型阅读(共10分,每小题2分)阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题和翻译句子。In big cities around the world. electric bikes arebecoming more and more popular.They offer a convenientand environmentally - friendly way to get around.In many Asian cities,like Beijing and Tokyo,electricbikes are everywhere on the streets. They are especiallypopular among students and office workers.These bikes aremuch cheaper than cars. They also don't need a lot of space topark,which is a big advantage in crowded cities.Electric bikes run on batteries. Riders can charge the batteries at home or at specialcharging stations. It usually takes a few hours to fully charge a battery(电池), and a fullcharge can last for about 50 to 100 kilometers, depending on the type of bike.This rangeis enough formost short - distance trips in the city, such as going to school, work, or thesupermarket.However, there are some problems with electric bikes. One problem is safety.Someriders don’t wear helmets(头),and there are often accidents because electric bikes cango quite fast.Another issue is traffic rules. In some places, there aren’t clear rules aboutwhere electric bikes cango,which sometimes causes trafficjams.56.Who are electric bikes especially popular among in Asian cities? 57. Why are electric bikes popular in crowded cities? 58. How far can a fully charged electric bike usually run?祁阳市2025年中考仿真考试(一)·九年级英语(试题卷)第7页共8页
11.Whatwill probably be discussed in thefollowingparagraphs?A.WhyquestioningourbeliefishardB.WhyintellectualhumilityishelpfulC.How tobecomea confidentpersonD.How topractice intellectual humilityDSarahPresch,digitalmarketingdirector atDragonMetrics,highlights concernsabout howGooglemanagessearchresults,particularlyoncontroversialtopics.ShediscoveredthatGoogleisessentiallydeliveringinformationbasedonwhatuserswanttosee,ratherthanprovidingabalancedview,creatinga“bias(见)machine”Withover6.3millionqueriesprocessedeverysecondGoogle'ssearchresults holdimmenseinfluenceoverpublicknowledgeandperception.Userstendtofocusonlyonthefirstfewlinks,limitingtheirexposuretodiversestrengthenstheirexistingbeliefs.Criticsarguethatthealgorithms(算法)usedbyGooglecontributesignificantlytothisproblem,presentingalimitedselectionofinformationbased onuserspreferences.MarkWilliams-Cook,founderofAlsoAskedemphasizesthetechnical limitationsofsearchenginesand themisunderstandingssurrounding them.Hereferencesinternal Googledocumentsrevealing that the company oftenrelies on user engagement datarather than comprehending content.Thispractice can promote confirmation bias,leadingusers towardsinformationthat alignswith theirviews,similarto achild choosing anunhealthy diet basedonlyonpreference.Googleacknowledgesthecomplexityofitssearchsystemandemphasizesongoingeffortstoenhanceitsalgorithmstotackletheseissues.Whilethecompanydeclaresthatit provides arangeofviewpoints,therealitysCriticsbelieve Googleshouldbettereducateusersabouthowitssearchenginefunctionsasaclearerunderstanding of these processes could fostercriticalconsumption of information.As Googleevolvesinto an“answer enginethat providesdirectinformation,thechallenge ofensuringbalancedand informativecontentremainscrucialforpublicknowledge12.What isapossibleconsequenceof"filterbubbles"?A.A craze for controversial topics.B.Aprohibitiononsearch enginesC.Dependence on online information.D.Inaccessibility to differing opinions13.Why doesMarkWilliams-CookcriticizeGoogle'ssearchengine?第7页/共13页7/13
12.阅读文章,品味语言,自选角度,对文中的画线句进行批注。(4分)其间,他从来都是张大眼睛,舔舔嘴唇,小猫吃鱼一般地听着,从春雨霏霏一直到大雪茫茫。13.本文第段写得细腻、真切,请你结合本段内容,分析人物的心理变化。(6分)14.小语同学在阅读完本文后,感动于作者与黄德智二人之间的友谊,并由此联想到了鲁迅《故乡》中的“我”和闰土,认为两对好友间的情谊完全相同。你赞同小语的观点吗?请结合两文,简述理由。(6分)【古诗文阅读】(共6小题,计16分)(三)阅读下面的文言文,完成15~18题。(12分)【甲】左伯桃、羊角哀二人为友,闻楚王善待士,乃同入楚。值雨雪,山道阻绝,粮少,桃度不能俱生,乃并衣食与哀,令往事楚,而自饿死空树中。哀至楚,为上大夫,乃言于王,备礼以葬伯桃。葬毕,哀自杀,下从之。无无居士日:“楚王善待士,士之善者归之左伯桃、羊角哀是已。”夫羊、左之贤,未之见,所见惟并衣食以相济,至楚一说为上大夫,不贤能之乎?然功业未见于时,仅以死友之即著。燕、赵多悲歌慷慨之士,自古记之矣。(节选自汪廷讷《人镜阳秋》)【乙】伯牙鼓琴,锤子期听之。方鼓琴而志在太山。钟子期日:“善哉乎鼓琴,巍巍乎若太山。”少选之间而志在流水,锤子期又日:“善哉乎鼓琴,汤汤乎若流水。”钟子期死,伯牙破琴绝弦,终身不复鼓琴,以为世无足复为鼓琴者。非独琴若此也,贤者亦然。虽有贤者而无礼以接之,贤奚由尽忠?犹御之不善,骥[到不自千里也。(节选自吕不韦《吕氏春秋》)【注】骥:骏马,好马。15.根据提示,解释加点词的意思。(4分)文言语句方法提示解释桃度不能俱生课内迁移法:度已失期(《陈涉世家》)(1)葬毕,哀自杀词语推断法:礼毕(2)查阅字典法:①显露,显著。②写文章,写仅以死友之即著书。③附着,加····于上。(摘自《古汉(3)语常用字字典》)犹御之不善语境分析法:联系下句“骥不自千里也”。(4)2025年初中学业水语文第一次模考卷A-7-(共8页)


数学(冀教版A版)答案)
数学(冀教版B版)试题)
数学(冀教版B版)答案)
英语(A版)试题)
英语(A版)答案)
英语(B版)试题)
英语(B版)答案)
英语(仁爱A版)试题)
英语(仁爱A版)答案)
